De Loopbus: veilig en gezellig naar school in Zaandam

4 maanden geleden gepubliceerd

In Zaanstad is een nieuw initiatief gelanceerd om de verkeersveiligheid rondom scholen te verbeteren. ‘De Loopbus’, een concept van de Vervoerregio Amsterdam, zorgt ervoor dat kinderen veilig en gezellig samen vanaf een nabijgelegen parkeerplaats naar school kunnen lopen.

Wat is de Loopbus?

De Loopbus is een eenvoudige en effectieve oplossing voor het drukke verkeer rondom scholen. Ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen, worden gevraagd hun kinderen bij een parkeerplaats op loopafstand van de school af te zetten. Hier verzamelen de kinderen zich met een volwassen begeleider, de Loopbus-bestuurder, die hen veilig naar school begeleidt. Ouders zijn uiteraard ook welkom om mee te lopen. De voordelen zijn tweeledig: minder auto’s parkeren bij de school en er ontstaat een overzichtelijkere verkeersomgeving voor ouders en kinderen die lopend of met de fiets komen.

De Loopbus in actie

CBS Het Baken in Zaandam is de eerste school die dit concept heeft omarmd. Schooldirecteur Ethlyne Hart-Kramer wilde de drukte rondom haar school verminderen en heeft de Loopbus geïntroduceerd. Elke dag loopt de Loopbus van de parkeerplaats aan de S. Kooijmanstraat in Zaandam naar Het Baken, ongeacht het weer. Volgens Hart-Kramer zijn de kinderen enthousiast en spreken ze zelf hun ouders aan om niet te dicht bij de school te parkeren.

Ook Wethouder van Zaanstad en bestuurslid van de Vervoerregio Amsterdam, Gerard Slegers, is trots op dit initiatief. Hij benadrukt dat de veiligheid van de kinderen voorop staat en dat de Loopbus daar een mooie bijdrage aan levert.

Reacties van ouders en kinderen

Ouders en kinderen reageren positief op de Loopbus. Ouders geven aan dat ze nu al minder auto’s bij de school zien. Leerling Carolina (9) vindt het gezellig om met de Loopbus naar school te gaan: “Zo kan ik alvast met vriendinnetjes kletsen. Ik vraag zelf aan papa en mama of ze mij bij de Loopbushalte willen afzetten.”

De Loopbus voor andere scholen

Het Loopbus-concept kan eenvoudig op andere scholen worden uitgerold. De Vervoerregio Amsterdam biedt hiervoor een toolkit aan. Er kan zelfs een beloningssysteem aan de Loopbus worden gekoppeld, waardoor kinderen extra worden gemotiveerd om mee te doen. Hoe dit werkt, is allemaal te lezen op de website van Verkeer & Meer.