Sprookje over kansenongelijkheid met 11-jarig kind in de hoofdrol

5 maanden geleden gepubliceerd

Het Zuidelijk Toneel en Stichting Nieuwe Helden presenteren een unieke voorstelling over kansenongelijkheid, met een 11-jarig kind in de hoofdrol. Op 28 februari 2024 is de voorstelling te zien in Het Zaantheater in Zaandam.

Kinderen aan het roer

In de voorstelling ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’ stappen bezoekers in de magische wereld van een 11-jarig kind dat hen meeneemt in een actueel verhaal. Het stuk wordt elke avond door een ander kind opgevoerd, geselecteerd van de Amsterdamse Jeugdtheaterschool.

Stellingname tegen kinderarmoede

Regisseur Bas van Rijnsoever van Stichting Nieuwe Helden heeft al vijf jaar projecten lopen over kinderarmoede en kansenongelijkheid. Door middel van deze voorstelling wil hij aandacht vragen voor het systeem waarin kinderen volgens hem de dupe zijn. “Kinderarmoede toestaan in een rijk land als Nederland is een keuze, geen kind zou hier arm hoeven zijn,” aldus Van Rijnsoever.

Multimediale ervaring

De voorstelling is een combinatie van live theater en multimedia. Interviews met kinderen over ongelijkheid worden geprojecteerd op een bewegend en sprookjesachtig decor, ontworpen door ‘ervaringsontwerper’ Gijs Leijdekkers.

Publiek meegenomen in beleving

Deze sprookjesvoorstelling voor volwassenen maakt het publiek medeplichtig en laat ze meewerken aan het creëren van een nieuw verhaal. Dit resulteert in een unieke ervaring die bezoekers niet snel zullen vergeten. En wie weet, komt het geloof in sprookjes weer even terug.

Over Bas van Rijnsoever en Het Zuidelijk Toneel

Bas van Rijnsoever is maker bij Het Zuidelijk Toneel en één van de oprichters van Stichting Nieuwe Helden. Hij is onder andere bekend van zijn werk bij Toneelgroep Oostpool en Schwalbe. Met zijn projecten focust hij op sociale ongelijkheid en kinderarmoede.