Zes minderjarige jongens aangehouden na reeks geweldsincidenten en vuurwapenbezit

4 maanden geleden gepubliceerd

De politie heeft op 12 maart 2024 zes minderjarige jongens aangehouden in verband met geweldsdelicten gepleegd in januari van dit jaar. Dit brengt het totaal aantal arrestaties in de afgelopen maanden op bijna vijftig. De zes jongens zijn nog in hechtenis en hun rol bij de incidenten wordt verder onderzocht.

Mishandelingen en vuurwapenbezit

Op 15 januari 2024 werden een 42-jarige man uit Alkmaar en een minderjarige jongen uit de gemeente Zaanstad mishandeld door een grote groep jongeren aan de Peperstraat in Zaandam. De slachtoffers werden meerdere keren geslagen en geschopt, maar hadden geen medische behandeling nodig. Na onderzoek kon de politie zes verdachten identificeren, allen jongens tussen de 13 en 17 jaar uit de gemeenten Zaanstad en Wormerland.

Later die maand, op 25 januari, werd een 20-jarige jongen uit de gemeente Edam-Volendam mishandeld op de Cypressehout in Zaandam. Hij werd naast vuistslagen ook met een fles op het hoofd geslagen en moest voor behandeling naar het ziekenhuis. De politie heeft een 16-jarige jongen uit de gemeente Zaanstad aangehouden in verband met dit incident.

Bij een huiszoeking bij de verdachte werd een vuurwapen en een gestolen elektrische fiets aangetroffen. Beide voorwerpen zijn in beslag genomen.

Zorgwekkende toename geweldsdelicten

Volgens teamchef Sherwin Tjin-Asjoe van het basisteam Zaanstad is er in de afgelopen maanden een zorgwekkende toename van geweldsdelicten waarbij minderjarige jongeren betrokken zijn. Het gaat hier om zware mishandelingen, openlijke geweldplegingen en berovingen. De politie heeft deze groep nu scherp in beeld en hun aanpak lijkt vruchten af te werpen. Ze hopen door stevig ingrijpen het gedrag van deze jongeren te begrenzen en de geweldsspiraal te doorbreken. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.